Napisz
do nas!
Zapytania
ofertowe
   

Podkarpackie
lasy

Ekologiczne owoce

Podkarpacie jest regionem o bardzo korzystnym położeniu geograficznym, możemy chwalić się piękną szatą zieleni. Rozciąga się ona od terenów nizinnych po pasma górskie. Tym samym jest ona różnorodna i ciekawa pod kątem swojego szlachectwa. Dominują tu wiekowe drzewa, które zachowały się w puszczach i pod ochroną
w parkach krajobrazowych. Śledząc te wszystkie walory jakimi możemy się chwalić to tylko jednego nam brakuje a mianowicie morza. Nie przesadzamy jeżeli tak się chwalimy tą naturą ale powinniśmy szerzyć wiadomości na temat naszego regionu. Doceniany jest obecnie teren mało zniszczony przez działalność przemysłową. Naszym szczęściem jest ten fakt, że nie powstały tu wielkie fabryki, które mogły naruszyć ekosystem. To potwierdza, że możemy z dumą mówić o zdrowej uprawie warzyw i owoców.

Region podkarpacki posiada korzystne warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa. Średni wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wynosi 73 punkty i jest wyższy, w porównaniu ze średnim wskaźnikiem dla kraju (67 punktów). Warunki produkcji rolnej są jednak bardzo zróżnicowane. Jest ona prowadzona na bardzo dobrych glebach, jak też na słabych na terenach równinnych
i górskich. Mowa tu jest o dużym potencjale przemyślanego wykorzystania ziem jakie posiadamy.

Jesteśmy regionem, gdzie od dawna rozpowszechnione jest uprawianie zdrowej żywności. Możemy się pochwalić, że nasi rolnicy nie sięgają po sztuczne środki wspomagające swoje uprawy. Nasze owoce nie rosną za pomocą pestycydów i nawozów sztucznych. Rolnicy zawsze liczą się z przyrodą i tradycyjnym podejściem do uprawy ziemi. Widać tu w pewne umiłowanie do przyrody, gdyż widzimy rolników jak pracują zdani siłą własnych rąk. To nie wynika
z braku środków na sprzęt rolniczy lecz przekonanie iż takie uprawianie jest o wiele efektowne i doceniane przez rynek konsumentów.

Zdrowe owoce jakie są tu uzyskiwane zdobywają coraz większe uznanie poza regionem podkarpackim. Gospodarstwa ekologiczne starają się o uzyskiwanie europejskich atestów jakości, które potwierdzają iż produkty są zdrowe i nie posiadające żadnych wad jakościowych.

Podkarpackie lasy - pełne naturalnych owoców

Docenianie tych gospodarstw ma wpływ na udział ich w rynku przetwórczym. Dokonuje się więc przemiana także w potrzebach konsumentów. Produkcja przetwórcza dokonywana jest pod kątem jakościowym a nie ilościowym. Owoce które przywożone są najpierw przechodzą selekcję nim trafią do następnego etapu jakim jest pakowanie i mrożenie.

Proces mrożenia jest najlepszym sposobem na przechowanie tak samo wartościowych owoców jak i warzyw, które nie tracą swoich witamin.

 

Natura
i ekologia